Brian Wielaard

 

Hallo allemaal,

Ik ben Brian Wielaard en ik woon in Ooltgensplaat.

Ze hebben in 2017 het ehlers danlos syndroom bij mij vastgesteld. Dit is een zeldzame erfelijke bindweefselafwijking.

Eds is een multisysteemziekte, dit houd in dat de klachten niet alleen in het bindweefsel van de gewichten zit, maar on het hele lichaam. Bindweefsel zit namelijk in het hele lichaam.

Het bindweefsel is minder goed opgebouwd bij mensen met eds. Dit gaat gepaard met vermoeidheid, bindweefselzwakte, gewrichtsklachten, oogklachten, (ik zie met 1 oog maar 30% ondanks de bril met hoge sterkte, subluxaties en in mijn geval ook verkorte pezen in mijn vingers en overstrekking in mijn ellebogen. Waar ik het meeste last van heb zijn mijn vingers, heupen en voeten. Hierdoor ben ik erg snel moe en kan ik niet lang achter elkaar staan.  Dit maakt dat wedstrijden voor mij vaak best lang duren en ik oververmoeid raak. Ook zit mijn heup op slot en staat mijn rechtervoet naar binnen wat een beperking met zich meebrengt in het lopen en veel staan.

Afgelopen jaar ben ik geslaagd voor mijn havo en ik ga nu studeren aan de Hogeschool van Rotterdam. Hier studeer ik logistiek management Daarnaast werk ik 8 uur per week bij de supermarkt als vakkenvuller/kassier. Mijn hobby’s zijn gamen en darten, en soms ook biljarten.

Ik dart al vanaf mijn 2e jaar maar ik ben op mijn 11e jaar in 2012 gaan darten bij ons op het eiland met volwassenen en ging daar alle toernooien af. Later kwam ik in contact met de RDO en ben ik daar in een team gaan gooien. Met deze vereniging gooien we de NDB toernooien en laco. Tot op heden gooi ik nog steeds mee met het laco team en trainen we elke zaterdag in groepsverband met de jeugd. Alleen gooi ik bij de NDB niet meer bij de junioren omdat dit voor mij lichamelijk niet meer haalbaar is.

Darten zit in mijn bloed en is mijn grote passie. Het is iets waar ik me helemaal voor inzet en waar ik veel over wil leren en weten.

IK vind het bijzonder om in dit team te mogen spelen omdat vanaf de eerste keer dat ik kwam kijken of ik de overstap van junioren naar paradarts ging maken men mij zo hartelijk en warm opving. Ik had gelijk het gevoel van wauw, hier wil ik graag bij horen. Het is voor mij een geweldige kans om bij dit team te morgen spelen, dat ik uitgenodigd ben is voor mij een gouden kans om hogerop te komen en o mijn eigen unieke manier en tempo toch deze mooie sport te kunnen blijven beoefenen